经管论坛(六)

发布时间:2019-07-08    点击:

讲座题目:Cooperative Water Resources Allocation

水资源合作配置

主讲人:方黎平 教授

讲座时间:2019710日(周三)下午3

讲座地点:经管学院G1715

主办单位:经济与管理学院

讲座内容:

Abstract

The Cooperative Water Allocation Model (CWAM) is presented for modeling equitable and efficient water allocation among competing users in a river basin. CWAM is a large-scale optimization program which is based on concepts from cooperative game theory, economics, and hydrology and is comprised of two main steps: initial water rights allocation and subsequent water and net benefits reallocation. In the first step, initial allocation of water rights to water stakeholders and users is based on existing legal water rights systems or agreements. Within the second step, the net benefits are fairly reallocated to achieve optimal utilization of the water resources using cooperative game theoretic approaches. A large-scale water allocation problem in the South Saskatchewan River Basin located in southern Alberta, Canada, is used as a case study to demonstrate how CWAM can be utilized as a tool for promoting the understanding and cooperation of water users to achieve maximum welfare in a river basin.

摘要

水资源合作配置模型(CWAM)为公平高效的水资源配置问题而建模,这类问题广泛存在于某一江河流域中相互竞争的水资源使用者当中。CWAM是一种大规模优化程序,它基于合作博弈论、经济学和水文学等理论,主要包含两大步骤:初始水权配置,以及后续的水资源与净效益再分配。在第一步中,需将水权首先配置给水资源利益相关者及其使用者,此过程是基于现有的且有法律效应的水权系统和协议。在第二步中,通过合作博弈的方法将净效益公平地再分配,此过程有助于实现水资源最优化使用。在加拿大阿尔伯塔省南部的南萨斯喀彻温河流域也同样存在水资源配置问题,我们对其进行案例研究并充分展示如何利用CWAM工具来提升水资源使用者之间的理解与合作,从而为该流域谋取最大福利。

专家简介:

方黎平博士是加拿大瑞尔森大学(Ryerson University)机械和工业工程系教授。20127月至20176月及20187月至今担任瑞尔森大学工程和建筑学院副院长 20047月至20126月担任瑞尔森大学机械和工业工程系系主任方黎平博士是加拿大工程院院士 (Fellow, Canadian Academy of Engineering (CAE)), 电气和电子工程师协会会士 (Fellow, Institute of Electrical and Electronics Engineers (FIEEE)), 加拿大工程研究院院士 (Fellow, Engineering Institute of Canada (EIC)), 加拿大机械工程学会会士 (Fellow, Canadian Society for Mechanical Engineering)加拿大安大略省注册工程师。